logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Stimuleer je stofwisseling

Je kent vast wel iemand die al aankomt van een glas water. Of misschien ben zelf zo iemand. Je hoeft maar aan een koekje te denken of het zit al op je heupen. Het kan zomaar zijn dat je stofwisseling vertraagd is.

Hoe dat kan? Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je in het verleden vaak hebt gelijnd of gedieet. Door te weinig energie tot je te nemen gaat je lichaam in hongersnood-stand: vasthouden die hap, want je weet maar nooit wanneer er weer wat binnenkomt! Er zijn nog een aantal oorzaken, maar eigenlijk is een geschiedenis met vele diëten wel de belangrijkste.

De volgende vraag is natuurlijk: hoe kom je hier weer uit? Ofwel: Hoe stimuleer je je stofwisseling?

1) Bewegen. Heel veel bewegen. Lopen, fietsen, sporten, de trap nemen in plaats van de lift, de fiets in plaats van de auto en de benenwagen in plaats van de fiets. Koop een hometrainer, ga volleyballen, ga hardlopen, ga vaker zwemmen (en dan bedoel ik echt baantjes trekken, niet lummelen aan de kant), bedenk iets leuks waarvan jij in beweging komt. En beweeg dan zo vaak als maar kan.

2) Eet meer! Eet meer? Jazeker, eet meer. Nee, niet meer koekjes, chips en chocola, maar wel meer fruit, groente, vis, noten, zaden en brood. Ofwel, eet gezond.

3) Eet vaker! Vergeet die drie maaltijden per dag. Eet er 6, of meer. Drie hoofdmaaltijden en drie of vier “tussendoortjes”. Deze laatste zet ik tussen aanhalingstekens omdat bij tussendoortjes de voorverpakte koekjes alweer op ieders netvlies staan, terwijl die helemaal niet zo gezond zijn. Denk bij een tussendoortje aan fruit, noten, brood, yoghurt met muesli, yoghurt met fruit en dergelijke. Gezond eten dus. Geen prefab tussendoortjes waarop met koeienletters staat dat het minder vet, suiker of meer vezels bevat, maar gewoon het echte werk. Serieus voedsel. En als je een druk leven hebt en veel onderweg bent zul je dus je eetmomenten goed moeten plannen en voorbereiden, dingen klaarmaken bijvoorbeeld.

Sterkte met het stimuleren van je stofwisseling!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.