logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Rauwer

Gisteravond laat was de documentaire Rauwer op televisie, het vervolg op de documentaire Rauw. In Rauw zagen we hoe Tom opgevoed werd met rauw voedsel, hoe hij kleiner was dan zijn leeftijdsgenoten en hoe zijn moeder hem indoctrineerde.

Nu zagen we de 14-jarige Tom. Nog altijd kleiner dan zijn leeftijdsgenoten. Inmiddels ook niet meer op school, zijn moeder geeft thuisonderwijs omdat het rauw eten voor Tom niet meer haalbaar bleek op de middelbare school. Omdat Tom niet naar school gaat is het AMK ingeschakeld en we waren getuige van rechtzaken waar de rechter besloot dat Tom onder toezicht gesteld werd van Bureau Jeugdzorg.

Een heftige film, maar ik vond het vervolg minder heftig dan de eerste film. Ik zag nu ook de moeder die haar principes heeft en daaraan vast blijft houden, ondanks alles en iedereen die haar een andere kant op probeert te sturen. En daar heb ik wel bewondering voor, als je ergens zo achter staat dat je je niet van je pad laat brengen. Neemt niet weg dat het mij zeer zinvol lijkt als de moeder van Tom toch wat meer open zou gaan staan voor andere suggesties, want Tom is gewoon ondervoed en heeft een groeiachterstand.

Het raw food dieet levert voor een jongen in de puberteit onvoldoende eiwitten en onvoldoende omega 3 vetzuren. Daarnaast veel te weinig vitamines en mineralen. In de documentaire werd vooral over calcium gesproken, maar mijn zorgen gaan ook over vitamine D en vitamine B12. De moeder van Tom werd er toch wat onzeker van en ging op internet op onderzoek uit om te beslissen of ze niet toch melk of vis aan Tom zou moeten geven. De conclusie was dat ze dat niet ging doen, ze bleef vasthouden aan het rauwe eten. In haar onderzoek ontdekte ze bijvoorbeeld dat vis vol zit met kwik en hoe schadelijk kwik is. Dat kan ik natuurlijk niet ontkennen. Maar vis bevat ook eiwitten, goed opneembare eiwitten. En wat te denken van omega 3 vetzuren, vitamine D, vitamine B12. Al die voedingsstoffen die Tom zo hard nodig heeft. En vis kan natuurlijk heel goed rauw gegeten worden, een heerlijk stukje verse rauwe zalm staat in Japan dagelijks op het menu.

Ik denk dat de moeder van Tom er goed aan zou doen om zich nog iets meer te verdiepen in hoe ze Tom wat volwaardiger kan voeden zonder dat ze helemaal van haar principes af hoeft te stappen. Mij lijkt me dat er genoeg mogelijkheden toe zijn. En ik hoop dat we over een paar jaar weer mogen zien hoe het Tom en zijn moeder vergaat. Ik ga zeker kijken!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.