logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Poep

Vorige week was ik naar een cursus over de darmen en over ontlastingsonderzoek. Ik was al langer op zoek naar een plek waar ik zelf ontlastingsonderzoek kon laten doen, anders dan waar de huisarts of het ziekenhuis het laat doen.

Er komen vaak mensen op consult met buikpijn. Soms is dat de hoofdreden van het de behandeling, soms komen ze voor iets anders maar hebben ze ook buikpijn. En niet altijd is duidelijk waar die buikpijn nou vandaan komt. In sommige gevallen wordt er al jaren gezocht naar een oorzaak zodat het probleem opgelost kan worden, soms is het gewoon een gegeven dat iemand de rest van zijn leven buikpijn zal hebben.

Als diëtist vind ik dat ingewikkeld. Hoezo moet iemand de rest van zijn leven buikpijn hebben? Misschien is dat helemaal niet nodig als we weten wat de oorzaak is van de buikpijn, dan is het misschien wel oplosbaar. In de afgelopen jaren is het wel voorgekomen dat de klant en ik samen uitvinden wat er aan de hand is. Door middel van een uitgebreid eet- en klachtendagboek wat de klant bijhoudt en wat we samen bekijken en uitzoeken of er een verband is. En het is wel gebeurd dat ik de indruk heb dat iemand niet tegen gluten of tarwe of iets anders kan en dat uit aanvullend onderzoek dat inderdaad het geval bleek te zijn. Dan is het “opgelost”, iemand gaat gluten of tarwe of dat andere niet meer gebruiken en floep weg buikpijn, behalve bij een dieetfout. Ook adviseer ik regelmatig probiotica en vaak geeft dat ook verlichting. Maar dat is vaak symptoombestrijding en niet het daadwerkelijke probleem oplossen.

Het leek mij dat het makkelijker moest kunnen. En dat kan ook. Door middel van het scheppen van een beetje poep in een buisje en dat hygiënisch opsturen naar het laboratorium zijn sommige dingen sneller te achterhalen. En daarover heb ik afgelopen zaterdag meer geleerd, over welk onderzoek je bij welke klachten aanvraagt bijvoorbeeld, en hoe je de uitslag interpreteert en hoe je dan handelt. Ontzettend interessant en voor mij een belangrijke aanvulling in mijn werk. Nu kan ik nog net een stapje verder gaan in de zoektocht naar de oorzaak.

This entry was posted in Behandeling. Bookmark the permalink.

Comments are closed.