logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Oer

Al sinds ik diëtist ben is de oertijd een thema in mijn behandeling. Want wij, 21e eeuwers, bewegen veel te weinig. Onze genen leven nog wel voor bijna 100% in de oertijd, en verwachten wel die beweging zoals toen, maar wij zitten lekker op onze kont. Op ons werk, in de tram, trein of auto of op de bank. En als het echt moet dan gaan we wel eens naar de sportschool. De oermens bewoog veel meer, die moest wel, om voedsel te vergaren. En zo leg ik vaak uit aan mijn cliënten die meer moeten bewegen waarom dat is.

Gek genoeg adviseerde ik diezelfde mensen daarna gewoon 21e eeuw-voedsel. Wel zo onbewerkt mogelijk voedsel, veel groente en fruit en noten. Maar toch ook gewoon brood en crackers, rijst en pasta. Alsof de oermens dat bijeen sprokkelde, tijdens zijn dag vol lichaamsbeweging.

De afgelopen periode heb ik mij wat meer verdiept in wat die oervoeding nou precies inhoudt, en ook wat voor effect het heeft op de gezondheid. En wat blijkt, het menselijk lichaam vaart wel bij een voeding die sterk lijkt op hoe wij destijds aten. En mensen die zo eten voelen zich daar vaak heel fit en energiek bij.

Dus tegenwoordig is de oertijd nog wat meer een thema aan het worden in mijn advisering. Niet alleen meer over beweging, maar ook over het eten.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.