logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Nee!

neeDaar zit je dan, op een verjaardag of een feestje of gewoon gezellig bij iemand op bezoek. Je gastheer of gastvrouw biedt je wat te drinken aan met wat lekkers. Vriendelijk bedank je, alleen wat te drinken is genoeg. En dan gebeurt het. “Echt niet? Ah kom, doe niet zo ongezellig. Ik heb het speciaal voor jou in huis gehaald, hoor.” 

En daar zit je dan, met je goeie plannen. Je wilt dit niet eten. Het is zelfs iets wat je eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt. Moeilijk, maar je blijft sterk. Maar de andere persoon accepteert geen nee “Doe niet zo flauw zeg, voor een keertje kan het toch gewoon? Morgen kun je wel weer op dieet.” Misschien gaat de ander zelfs een beetje op je schuldgevoel spelen: “ik heb dit speciaal voor jou gekocht hoor, niemand anders hier lust dit en dan blijf ik er maar mee zitten.” En dan, wat doe je dan?

Misschien ben jij iemand die het dan toch meer aanneemt en het al balend toch maar opeet. Of ben jij meer iemand die boos wordt? “Hee, houd eens op zeg, ik zeg nee, nee is nee.” Blijf je vriendelijk en beleefd nee zeggen, of neem je het aan om het vervolgens gewoon niet op te eten?

Hoe je met zo’n situatie omgaat is verschillend van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Het is zinvol om er vooraf over na te denken. Soms is het zelfs nuttig of nodig om de andere persoon vooraf in te lichten, dat kan een hoop gedoe schelen.

Nee zeggen mag altijd, en soms moet het zelfs!

This entry was posted in Bewust eten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.