logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Leesvoer – Ontspannen Eten

9200000045806546Enkele jaren geleden volgde ik een workshop Mindful Eten voor professionals van Rita Zeelenberg. Een superboeiende middag waar ik dingen heb geleerd die ik nog steeds dagelijks gebruik in mijn behandeling. En nu heeft Rita een boek uitgebracht met de titel Ontspannen eten, met aandacht naar een evenwichtig eetpatroon.

Relax!

Ontspannen eten, wie wil dat nou niet? Zonder schuldgevoel, zonder stress, zonder druk, maar gewoon lekker eten omdat je er blij van wordt en omdat het goed voor je is. Ik zie vaak genoeg mensen voor wie dit een onmogelijk doel is. Die leven in periodes van streng diëten en periodes van alles loslaten en helemaal niks ertussen in. Dit boek gaat nou precies over dat stuk ertussen in.

Waar gaat het over?

Bewust is wel het basiswoord van dit boek. Bewust eten, bewust proeven, bewust kiezen, bewust zijn van honger en verzadiging, bewust zijn van smaken, sensaties en emoties. Door jezelf bewust te zijn van al deze zaken komt er ruimte om ontspannen om te gaan met je eetpatroon. Een gezonde houding als basis van een gezond eetpatroon. Hoe je dit kunt wordt duidelijk uitgelegd en ondersteund door aansprekende voorbeelden en oefeningen.

Oefeningen

In het boek staan diverse oefeningen. Leuke oefeningen om te doen, die je bewuster maken van wat er nou in jouw specifieke situatie gebeurt. Bijvoorbeeld over de nasmaak. In de oefening ga je ervaren wat er in je mond gebeurt na het eten van een rozijn of een snoepje. Ook een leuke vond ik het geniet-dagboekje. Een hele leuke manier om je bewust te worden van wat je precies doet en hoe veel of weinig je van je eten geniet.

Aanrader!

Ja, ik vind dit boek echt een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een meer ontspannen houding ten opzichte van zijn eigen eetpatroon. Dit boek kan daarin een stevige ondersteuning zijn. Ik heb het boek in een vrij korte tijd gelezen, en op het eind werd het voor mijn gevoel wel wat veel. Ik denk dat het dan ook slim is om het in alle rust te lezen, op een ontspannen manier.

Quote

Het boek staat vol met mooie zinnen die zo op een tegeltje zouden kunnen. Een sprong er voor mij ontzettend uit:

“Een narcis vraagt zich niet af of ze het wel goed doet als ze gele blaadjes heeft, ze probeert geen tulp te worden. De natuur is altijd ontspannen in het nu.”

 

Je bestelt het boek hier.

This entry was posted in Bewust eten, Boek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.