logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Leesvoer – Eet meer

eet meerAls een boek over gezonde voeding Eet Meer! heet, dan kan het bijna niet anders dan een goed boek zijn. Recent is er een boek met deze titel verschenen. Geschreven door collega diëtist Karine Hoenderdos die net als ik een voorstander is van pure en onbewerkte voeding. Geen pakjes en zakjes, maar gewoon echt voedsel. Groente en fruit, noten en zaden, goede olie en roomboter, enzovoort.

Naast de theoretische onderbouwing staat het boek vol met heerlijke recepten en zelfs dagmenu’s. Menu’s die dienen ter inspiratie, niet om strak aan vast te houden. De bedoeling van het boek is dat je eruit haalt wat bij jou past en zo is het toepasbaar voor bijna iedereen. Wil je vegetarisch eten kun je eruit halen wat van toepassing is, maar wil je koolhydraatbeperkt eten ook.

Wat ik mooi vind aan het boek is dat er niet alleen aandacht is voor de individuele gezondheid van de lezer, maar ook voor de gezondheid van de wereld om ons heen. Hoe kun je gezond eten zonder je voetafdruk te vergroten. Daar is een hoofdstuk aan gewijd, met uitleg hoe je daar zelf simpel aan mee kan werken. Kook met het deksel op de pan, bijvoorbeeld. Ik deed dat niet altijd, nu wel.

Achterin het boek staan 88 tips voor een Puur Gezond leven. Leuke dingen zoals tip 73: Een goedgevulde stamppot bevat de helft aardappelen en de helft groente, laat de stamppot echt groen, oranje of rood van de groente zijn. Of tip 36: paar minuten over? Doe een mini-workout. Met daarachter een paar tips hoe je in 1 minuut even lekker actief kan zijn.

Natuurlijk staan er ook dingen in waar ik het niet helemaal mee eens ben. Fruit is wat mij betreft puur en alleen om te eten, niet om te drinken. Verder wordt in dit boek minder vis geadviseerd dan ik over het algemeen aanraad.

Al met al is dit een leuk boek als je gezonder wilt gaan leven waarin je wordt uitgedaagd om je eigen goeroe te worden.

Mijn favoriete quote: “zitten is het nieuwe roken”

Mijn favoriete bladzijde: pagina 85 met richtlijnen die sinds begin dit jaar in Brazilië door de overheid zijn uitgebracht; leer koken en geniet ervan, eet regelmatig, besteed aandacht aan je maaltijden en zorg voor een rustige omgeving, vermijd winkels waar veel bewerkt voedsel wordt aangeboden, als je buiten de deur eet, vermijd fastfoodketens maar kies restaurants waar vers en zelfbereid voedsel wordt geserveerd, gebruik olie, vetten, suiker en zout in matige hoeveelheden.

Wil je je tanden in dit boek zetten? Hier kun je het bestellen.

This entry was posted in Bewust eten, Boek, Gezond eten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.