logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Jodium

Jodium is een belangrijke voedingsstof voor het menselijk lichaam, onder andere voor de schildklier, het zenuwstelsel, de groei, de stofwisseling en de energievoorziening. De adh van jodium is 150 mcg, voor zwangeren 175 mcg en voor lacterenden 200 mcg per dag. Vorige week waren er veel nieuwsberichten die opriepen om vooral brood te blijven eten als belangrijke jodiumleverancier omdat er jodium aan het bakkerszout is toegevoegd.

Brood als jodiumbron

Eerst een kort stukje geschiedenis. Toen in Nederland de schildklierziekte struma steeds vaker voorkwam werd besloten dat er jodium in de Nederlandse voeding moest worden toegevoegd. Jodium werd toegevoegd aan het bakkerszout en zo werd deze schildklierziekte een ziekte die veel minder vaak voorkwam. Een mooi resultaat. In 2016 zijn er echter 2 zaken veranderd. Ten eerste wordt er vanuit fabrikanten van voedingsmiddelen gezocht naar manieren om minder zout aan producten toe te voegen, om zo de gemiddelde zoutinname in Nederland terug te dringen. In de laatste peiling van het RIVM zie je dan ook dat de gemiddelde Nederlander minder jodium binnenkrijgt omdat er minder zout gegeten wordt. De tweede verandering heeft te maken met het feit dat er steeds meer mensen zijn die geen of minder brood eten. Brood wordt een minder belangrijk onderdeel van het voedingspatroon voor veel mensen. Op zich niets mis mee, want om aan de 6 sneetjes brood van het Voedingscentrum te komen eet je elke dag 2 broodmaaltijden, best eenzijdig.

Hoe dan wel?

De vraag die dan opkomt is hoe je dan wél voldoende jodium binnenkrijgt. En, ook belangrijk, hoe je dit in een goede balans doet. Te weinig jodium in de voeding is niet wenselijk, maar een te veel ook niet. Dit laatste is met name van belang voor mensen bij wie de schildklier al wat vertraagd is, als je dan te veel jodium binnenkrijgt kun je alleen maar meer schade aanrichten. Het slimst is natuurlijk om jodium zo veel mogelijk binnen te krijgen via voeding. Voeding uit de zee is rijk aan jodium, zeewier en zeevis leveren dan ook veel jodium. Zuivel en ei staan op de tweede plaats als leveranciers van jodium. Een ei hoort er bij, letterlijk dus! Zout met toegevoegd jodium is ook een jodiumbron, Jozo, of als je minder natrium wil binnenkrijgen Nezo. Als je bovenstaande voedingsmiddelen niet regelmatig op het menu hebt staan kun je ook aan een supplement denken. In multivitamines zit vaak jodium, check of jouw multivitamine 150 mcg levert, en anders een kelp-supplement.

 

This entry was posted in Bewust eten, Gezond eten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.