logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Ik ga op reis en ik neem mee

3d illustration: A group of trunksAls je op reis gaat bedenk je vooraf goed wat je meeneemt.  Een reis naar een warme omgeving vraagt andere bagage dan een reis naar koude gebieden. Bij een wereldreis moet je op beide voorbereid zijn. Niet alleen bedenk je je vooraf wat je meeneemt, ook denk je na over wat je niet meeneemt maar op je reis aanschaft. In China laat je een jurk of een pak maken, in Amerika koop je goedkope merkkleding, uit Italië neem je goddelijke olijfolie mee enz.

Symbolische reis

Naast fysieke reizen bestaan er ook meer symbolische reizen. Een verandering in je levensstijl kan ook een reis zijn. Een reis waarbij je je enerzijds goed voorbereidt, maar waarbij je anderzijds onderweg van alles oppikt.

Hoe bereid je je nou voor op zo’n symbolische gezondheidsreis? Dat kan op vele manieren. Je kunt erover lezen, er zijn vele boeken over gezond eten, bewegen, slapen en stoppen met roken. Je kunt erover praten met vrienden en familie. Je kunt een professional bezoeken om je te laten adviseren en je tijdens je reis te laten begeleiden.

Onderweg

En dan ben je op je symbolische reis. Dat is leuk, je leert nieuwe dingen, je ziet nieuwe plaatsen. Tegelijkertijd heb je heimwee, je mist je oude vertrouwde leven. Soms keer je even terug. Terugkeren is soms plezierig en soms ook helemaal niet. De ene keer hervat je je reis makkelijker dan de andere keer. Deze symbolische reis is niet alleen maar sight-seeing, je moet ook dingen doen en dingen laten. Soms moet je heel hard tegen de stroom in zwemmen om je eigen pad te blijven volgen. Dat vraagt kracht, uithoudingsvermogen en motivatie. Het helpt als er iemand met je mee reist of je langs de lijn aanmoedigt.

Bestemming bereikt

Voor vertrek, of in het begin van je reis, heb je bepaald wat je eindbestemming is. Je wilt bijvoorbeeld gestopt zijn met roken, of je cholesterol met 10% naar beneden, of je fit genoeg voelen om te rennen voor de tram zonder 6 haltes te zitten hijgen. Wat je bestemming ook is, je maakt je eigen reis er naar toe. En die reis kan zo mooi en lelijk zijn als jij hem maakt. Op het moment dat je deze reis beschouwt als een noodzakelijk kwaad zal het zware trip worden die maar liefst zo snel mogelijk over kan zijn. Maar beschouw je deze reis als een mooie en verrijkende ervaring dan wordt het zelfs nog leuk ook!

Reisbegeleiding

Bij een georganiseerde reis is altijd een reisbegeleider aanwezig. Iemand die de taal spreekt, de cultuur kent en de goede plekjes kent. Iemand die je de weg wijst. Zo iemand ben ik ook. Ik kan de reisbegeleider zijn op jouw symbolische reis. En dit kan naar eigen behoefte worden ingevuld. Zo kun je een intensieve reis boeken, waarbij we elkaar regelmatig zien. Je kunt ook een minder intensieve reis boeken, eentje waarbij we elkaar wat minder vaak zien en jij je eigen weg vindt met wat sturing van mij. Het doel is altijd, zoals een goede reisorganisatie betaamt, dat jij een mooie reis hebt, eentje om nooit te vergeten.

Goede reis!

 

This entry was posted in Behandeling. Bookmark the permalink.

Comments are closed.