logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Hoera!

MINOLTA DIGITAL CAMERAOp zaterdag 19 september a.s. is het zo ver, de dag van de diëtist!!! Ja, dat is even leuk! We vieren dan hoe geweldig mijn beroep is. En stiekem is het een dag ter promotie van mijn beroep, want met het imago van de diëtist is het nog behoorlijk droevig gesteld. Steeds onterechter, eigenlijk. Dat beeld van een witte jas, zuur samengeknepen mondje, opgeheven vingertje, dat beeld kleeft nog steeds aan mijn prachtige beroep. Een strenge mevrouw van wie je niks lekkers meer mag eten en/of drinken. Die mevrouw ken ik niet en ben ik al helemaal niet!

Over mogen en moeten

Mogen is een woord wat voor mij niet in de context van mijn beroep hoort. In een gezonde voeding “mag” namelijk elk voedingsmiddel. De crux zit hem natuurlijk in hoeveelheden en variatie. Een stukje chocola past prima in je gezonde voedingspatroon. Al je calorieën uit chocola halen is natuurlijk niet meer gezond. Een stuk komkommer past prima in dat gezonde voedingspatroon, maar elke dag alleen komkommer… you get the picture.

Jouw situatie

Mijn advies aan jou gaat altijd over jou, en niet over de gemiddelde persoon. Misschien is zuivel voor jou niet zo’n gezond voedingsmiddel, omdat je er buikpijn van krijgt, of bulten. Of misschien gedij jij op zuivelproducten maar krijg je van brood een opgeblazen gevoel, of geeft brood je continu honger. Noten zijn voor de meeste mensen gezond, maar als jij er een anafylactische shock van krijgt moet je ze beslist vermijden. Dus wat voor jou gezond is en wat ongezond is kan ik je nooit zo maar uit het niks vertellen, daarvoor moet ik eerst van alles over je weten.

Good Food

Natuurlijk heb ik een visie op voeding. Ik heb mijn bedrijf alweer tien jaar geleden Good Food Advice genoemd omdat ik advies wil geven over goede voeding. Goede voeding, Good Food, is voor mij een basisvoeding met zo min mogelijke bewerkingen. De meeste voeding heeft wel wat bewerking nodig om het voor consumptie geschikt te maken, daar ontkom je simpelweg niet aan. Maar de winkels liggen tegenwoordig vol met allerlei producten waarvan je je kunt afvragen wat die nou nog met voeding te maken hebben. Producten met ingrediënten die je niet uit kunt spreken. Of producten met een hele waslijst aan ingrediënten. Meestal gaan deze trouwens samen, niet geheel toevallig. Die super bewerkte producten passen minder in de Good Food visie dan die pure, simpele basisproducten. Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de balans, om het grote geheel. In het grote geheel past een of ander gek bewerkt product met rare chemische ingrediënten best wel eens, zo lang het maar niet je basis is.

Zomaar mijn dag!

Op deze zaterdag zul je wellicht een van mijn collega-diëtisten tegenkomen in de supermarkt, die je adviseert over gezondere keuzes die je zou kunnen maken. Mij tref je die dag niet aan in de supermarkt. Het initiatief om in de supermarkt te gaan staan is genomen door een organisatie die voeding promoot die niet binnen de Good Food visie valt. Producten met een logo erop, dat logo zegt dan dat dat ene product binnen die categorie gezonder is dan een ander vergelijkbaar product. Bijvoorbeeld knakworstjes met minder vet en minder zout. Of zoete yoghurt met minder suiker en minder vet. De theorie is dat deze producten gezonder zijn dan gewone knakworstjes of gewone zoete yoghurt. Deze theorie ondersteun ik niet, als je zoete yoghurt wilt eten dan eet je de zoete yoghurt die je lekker vindt. De Good Food versie: simpele naturel yoghurt met vers fruit erin, dat is nog veel gezonder binnen die categorie, maar daar staat zo’n logo niet op. Dus om die reden sta ik niet in de supermarkt over gezondere keuzes te praten, maar vier ik mijn eigen dag. Misschien zelfs zingend…

This entry was posted in Bewust eten, Gezond eten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.