logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Hippe havermout

De meeste mensen associëren het woord hip nou niet direct met havermout. Maar toch is havermout op dit moment hip. Leuk, want havermout is gezond en lekker. Ja, echt waar. Ik moest even een drempel over om het te proberen, want ik associeerde havermout met pap en pap met behangplaksel. Maar toen ik de drempel over was ontdekte ik dat havermout heel lekker kan zijn.

 

Havermout wordt gemaakt van het graan haver, de haverkorrels worden gepeld en platgemaakt en soms ook voorgekookt. Havermout heeft een cholesterolverlagende werking, een lage glycaemische index, is rijk aan vitamines en mineralen en bevat veel vezels. Lekker én gezond dus!

Hip op dit moment is ontbijten met “overnight oats”, in het Engels natuurlijk, dat is nog hipper. Overnight oats houdt in dat je de havermout ‘s avonds al voorbereidt voor de volgende dag. Je mengt de havermout met een vloeistof, dat kan melk zijn, of water (maar waarom, want je wilt natuurlijk wel voedzaam ontbijten), kwark of (griekse) yoghurt, maar ook een plantaardige melkvariant zoals havermelk, rijstmelk, sojamelk, kokosmelk of amandelmelk. Dan voeg je wat lekkere extra’tjes toe, zoals lijnzaad, zonnebloempitjes, gedroogd fruit, eventueel vers fruit zoals geraspte appel of diepvriesfruit. Om het echt leuk te maken voeg je nog een smaakmaker toe zoals kaneel, cacao of speculaaskruiden. Dit geheel zet je afgedekt in de koelkast tot de volgende ochtend. Eventueel warm je het wat op, of je haalt even de ergste kou eraf (in dit seizoen wel zo lekker). Dan voeg je nog wat verse extra’tjes toe, wat vers fruit of een paar noten. En dan smul je een heerlijk, voedzaam en gezond ontbijtje weg. Dit kun je natuurlijk ook prima als lunch eten of in een wat kleinere portie als tussendoortje.

Maar het houdt niet op bij havermout als warme of koude pap. Het is ook ideaal om koekjes, muffins en pannenkoeken van te maken, zowel zoet als hartig. Havermout is dus lekker, gezond, veelzijdig en hip!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.