logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Groente

zucchini-1319129Iedereen weet dat het eten van voldoende groente belangrijk is, voor de darmen, voor de bloedvaten, voor het gewicht, toch lukt het maar weinig mensen om de aanbeveling van 250 gram per dag te halen. Zeven dagen per week… En dat is dan ook nog eens het minimum, liefst is het meer dan 250 gram. Hoe dan?!!!

Gekookt

Veel mensen denken aan grote porties gekookte groente als het gaat over voldoende groente eten. Dan zien ze meteen een bord met 300 gram tot snot gekookte andijvie voor zich en denken: dat lukt me echt nooit! En nee, dat lukt niet en dat geeft helemaal niks. Vanzelfsprekend kan een portie gekookte andijvie bij het avondeten bijdragen aan het totaal van de 250 gram groente voor die dag, maar je hoeft er niet je complete dagbehoefte uit binnen te krijgen. Je voelt hem al aankomen, je kunt ook op andere momenten op de dag groente eten.

Lunch

Bij de lunch groente eten is dan het eerste dat misschien bij je opkomt. Een salade voor de lunch kan met gemak de helft van die 250 gram leveren. Sla, komkommer, tomaat, paprika, radijs, boontjes, erwtjes, artisjokharten, augurk, zilverui, zomaar een paar groentesoorten die lekker in je salade kunnen. Een salade kan als vervanging van je broodmaaltijd, dan voeg je vooral wat eiwitrijk voedsel toe aan je groente, maar kan ook naast je brood gegeten worden. Op je brood kun je natuurlijk ook groente eten, tomaat op je kaas bijvoorbeeld, of pindakaas met komkommer. Een lekkere soep kan ook veel groente leveren bij je lunch. Een courgettesoep heb je zo gemaakt (uitje fruiten, courgette meefruiten, bouillon erbij en even koken en dan de staafmixer) en je hebt met gemak een halve courgette binnen.

Snack

Groente leent zich ook uitstekend als snack. Al eens wortels gedipt in humus? Zo lekker! Of reepjes paprika, komkommer en bleekselderij dippen in tzatziki of een andere zelfgemaakte yoghurtdip. Met een beetje creativiteit kom je heel ver met groente-snackjes.

Ontbijt

Groente bij het ontbijt? Misschien een brug te ver, misschien ook niet. Bij yoghurt met muesli misschien niet zo vanzelfsprekend, maar bij brood of ei echt niet zo heel gek. Weer dat tomaatje op je brood, of een stukje komkommer bij je cracker. Maar denk ook eens aan een omelet bij je ontbijt, met champignons bijvoorbeeld, of spinazie en avocado.

Totaal

Je ziet het, als je bij meer eetmomenten groente eet is het echt zo moeilijk niet om voldoende groente binnen te krijgen, met gemak krijg je je 250 gram groente zeer ruim binnen! Het is je misschien opgevallen dat ik geen smoothies heb genoemd. Een smoothie met groente is ook best een optie, maar ik adviseer je om je groente gewoon lekker te eten en te kauwen.

 

Voorbeeld van een groenterijke dag

Ontbijt: omelet van 2 eieren met 75 gram champignons, 1 lente-ui, op 25 gramverse spinazie

Tussendoor: bakje zomerfruit met een handje gehakte noten eroverheen

Lunch: Mexicaanse salade van komkommer, tomaat, zilverui, mais, avocado, rode paprika en kidneybonen eventueel met een cracker of geroosterde boterhamerbij

Tussendoor: spiesjes van cherrytomaatjes met mini mozzarella’tjes en een basilicumblaadje

Diner: stukje gebakken zalm met gewokte peultjes en tauge en rijst of quinoa

Dessert: stuk watermeloen

Later op de avond: stukje pure chocola

This entry was posted in Bewust eten, Gezond eten, Groente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.