logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Grip op koolhydraten

GripOpKoolhydraten_logoGrip op koolhydraten is een koolhydraatbeperkt voedingsprogramma ontwikkeld door diëtist Yvonne Lemmers. Een programma waarbij afvallen makkelijk, leuk, gezond en lekker is.

Op dieet

Yvonne, afgestudeerd diëtist, ging na haar opleiding Voeding en diëtetiek in een ander vakgebied werken. Toen zij op enig moment wat was aangekomen en wilde afvallen ging zij op dieet, op de manier zoals ze had geleerd op de opleiding. Tot haar frustratie had ze de hele dag honger én viel ze niet af. Ze besloot uit te zoeken wat er dan wel werkte voor haar. Dat bleek een koolhydratenbeperking te zijn, maar de traditionele koolhydraatbeperkte diëten (Atkins, South Beach) vond zij te beperkt en eenzijdig. Geen fruit, bijvoorbeeld. En altijd wat anders moeten koken voor jezelf dan voor je gezin. Yvonne dacht: kan dit niet beter? Zij ging lezen en experimenteren en ontdekte dat het heel goed mogelijk is om koolhydraatbeperkt te leven met behoud van fruit, variatie en gewoon met het gezin mee te eten. En zo werd het programma Grip op koolhydraten geboren.

Wat houdt het precies in?

Bij GOK beperk je de koolhydraten, behalve 1 eetmoment per dag, dan eet je wat meer koolhydraten. Door het grootste deel van de dag je bloedsuikerspiegel stabiel te houden heb je geen honger. Honger is een van de grootste bedreigingen als je wilt afvallen, want honger is een zeer sterk signaal van het lichaam om wat te gaan eten. Dat kun je best even negeren, maar als het signaal te sterk wordt dan wil je gewoon iets eten. Nú! En wat het is maakt dan eigenlijk ook niet zo veel uit. Zonder honger ben je sterker tegen alle verleidingen die  de hele dag op je pad komen, van reclames tot etensgeuren tot dingen die je aangeboden worden. Dus door je koolhydraten te beperken ben je weerbaarder. Tegelijkertijd kun je bij dit programma nog wel gewoon lasagne eten, of een club sandwich als je eens buiten de deur luncht.

Voordelen

Een koolhydraatbeperkte levensstijl heeft veel voordelen naast het gewichtsverlies. Een van de grote voordelen is dat deze levensstijl je veel energieker maakt. Geen suikerpieken en -dippen meer, maar een stabiel bloedsuiker, dat maakt je stukken fitter. Het positieve effect voelen mensen met diabetes nog wat sterker. De bloedsuikers verbeteren, net als het HbA1c. Bij veel diabeten kan de medicatie verminderd worden en soms zelfs gestopt. Mensen in het voorstadium van diabetes kunnen dit proces omdraaien door koolhydraten te beperken. Mensen voelen zich daarnaast beter omdat hun darmfunctie verandert, minder gasvorming bijvoorbeeld. Ook voor de huid doet het veel, je krijgt er een mooie glanzende huid van. Er is  wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat longpatiënten baat hebben bij een koolhydraatbeperking, omdat ze door minder koolhydraten te hoeven afbreken ook minder gassen produceren die hen kortademig maken. Veel positieve effecten dus.

Nadelen

Ja, er zijn ook wat nadelen. Elluk voordeel hep ze nadeel. Het is anders dan hoe de gemiddelde Nederlander eet, dus in sociale situaties zul je soms vooraf moeten overleggen over wat er voor jou mogelijk is, of je zult zelf iets mee moeten nemen. Het vraagt in het begin wat uitzoekerij en wat extra organisatie, dus dat kost je wat meer tijd en energie. Het is een vrijwel volledig voedingspatroon, maar het woord vrijwel zegt genoeg, het is niet 100% volledig, dus je hebt wat aanvulling via voedingssupplementen nodig. Tegelijkertijd krijgt vrijwel niemand voldoende van alle voedingsstoffen binnen en is suppletie voor heel veel mensen aan de orde.

Good Food

Het GOK-programma past uitstekend binnen mijn visie op voeding, pure en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Sinds deze week ben ik dan ook officieel aangesloten bij het diëtisten-netwerk en ben je van harte welkom om je bij Good Food Advice in Amsterdam of online te laten begeleiding bij het GOK-en.

This entry was posted in Amsterdam, Behandeling, Dieet, GOK, Grip op koolhydraten, koolhydraatbeperking, koolhydraten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.