logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Goede voornemens

Wie heeft ze niet in deze tijd van het jaar? Afvallen en stoppen met roken zijn nog altijd de meest populaire voornemens, zo in deze maand van het jaar. En zo raar is het niet, het is een heel mooi symbolisch moment, het eind van het oude jaar en de start van het nieuwe jaar. Een mooi moment om, tegelijk met het oude jaar, ook je oude gewoontes achter je te laten en nieuwe gewoontes te creëren.
Helaas is het waarmaken van je voornemen niet altijd even makkelijk. Met een glas champagne in de hand is het heel makkelijk om te denken: ok, volgend jaar veel minder alcohol voor mij! Maar als het dan 4 januari is en je komt na je eerste werkdag in het nieuwe jaar thuis, lonkt dat glaasje wijn misschien wel heel hard. Voor wijn kun je alles invullen, een bakje chips, een stukje chocola of die bank in plaats van de sportschool. Moet je een voornemen dan altijd maar waarmaken? Nee, dat moet niet. Maar het is wel slim om bij jezelf te rade te gaan waarom je je iets voorneemt en hoe je kunt zorgen dat je het ook waar kunt maken.

Waarom en hoe dus…

Waarom wil je precies minder drinken, stoppen met roken, afvallen, minder geld uitgeven, noem ze maar op… Als je goed in kaart hebt wat jouw reden is om iets te veranderen wordt de kans op succes al groter. Want als je precies weet waarom je iets wil, dan heb je een duidelijk doel. En dan komt het hoe. Maak een plan. Een plan waaraan je je kunt houden, vooral. Dus als je voornemen is om meer te gaan bewegen en je beweegt nu nog geen half uur per dag, neem jezelf dan niet voor om vanaf nu dagelijks 1,5 uur te gaan sporten. Dat schiet er op dag 1 bij in en dan is je voornemen al gestrand. Neem jezelf voor om 3 x per week een half uur stevig te gaan wandelen, bijvoorbeeld. Dat is haalbaar en passend bij wat je huidige gewoonte is. En als je dan op dag 1 niet gaat is er geen man overboord, je week is nog lang niet om. En als je in de eerste week twee keer een half uur hebt gewandeld is er nog steeds geen man overboord, want je hebt wel twee keer een half uur meer bewogen dan je vorig jaar deed!
Positieve insteek
En zo’n positieve insteek, vooral zien wat er goed gaat in plaats van focussen op wat er mis gaat, kan ook weer helpen om je voornemens te laten slagen. Had je nog geen voornemens voor dit jaar? Of had je nog wat liggen van vorig jaar, of het jaar ervoor, ga er gewoon lekker voor! Maak je plan, leg je lat niet te hoog en wees lief voor jezelf.

This entry was posted in januari. Bookmark the permalink.

Comments are closed.