logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Goed voor jezelf zorgen

feet-818046-mIedereen kent wel iemand die niet zo goed voor zichzelf zorgt, of misschien ben je het zelf wel? Soms is het overduidelijk, dan zie je iemand lopen met versleten en ongewassen kleren en ruikt diegene ook niet al te fris. Maar soms is het minder zichtbaar aanwezig. Bijvoorbeeld bij mensen die heel goed zijn in zorgen voor een ander. Ouders die voor hun kinderen zorgen, of juist kinderen die voor hun ouder zorgen. Soms hebben mensen nooit geleerd goed voor zichzelf te zorgen, of zijn ze het gaandeweg kwijtgeraakt.

Als diëtist zie ik best vaak mensen die eigenlijk helemaal niet goed voor zichzelf zorgen. Die zichzelf geen tijd gunnen om hun gezonde maaltijden te bereiden, die geen tijd hebben om te sporten en die al helemaal geen tijd hebben om te relaxen, of die het helemaal niet (meer) weten.

Dat mag anders. Sterker nog, dat moet! Je komt uiteindelijk jezelf een keer tegen als je het niet doet, op wat voor manier dan ook.

Hoe doe je dat nou, goed voor jezelf zorgen? Het antwoord daarop is stap voor stap. Eerst breng je in kaart waar JIJ nou behoefte aan hebt. Maak gewoon een lijstje en schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Gezonder eten, sporten, naar de sauna, een boek lezen, je hobby weer oppakken, afspreken met vrienden, noem maar op. De tweede stap is dat je het concreter gaat maken. Simpelweg ga je een plan maken, een plan met wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen. Maak het niet te groot, maar zorg dat het er is.

En dan heb je je plan, daar blijft het natuurlijk niet bij! Het plan gaat uitgevoerd worden. En dat is soms even zoeken. Routines moeten anders, gewoontes gaan op de schop, je tijd moet anders ingedeeld worden, misschien moet er zelfs iets anders uit je agenda geschrapt. Het zal even zoeken zijn, en ongetwijfeld niet meteen gaan zoals je wil. Geeft niks! Dit gaat met vallen en opstaan, net zoals toen je leerde lopen.

Als je het eenmaal in de vingers hebt ga je je steeds beter voelen, fitter en energieker. En dat is waar het om draait!

This entry was posted in Amsterdam, zelfzorg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.