logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

E-nummers

EAdditieven die aan voeding kunnen worden toegevoegd en door de Europese Unie zijn goedgekeurd krijgen een E-nummer. Dat nummer staat altijd vermeld op de ingrediënten-declaratie. Het zijn stoffen die o.a. de houdbaarheid van een product verbeteren, die de smaak wat extra’s geven of een kleurtje geven. Over E-nummers kun je nogal wat tegenstrijdige informatie lezen.

Veilig

Enerzijds zijn er de berichten die ons vertellen dat deze stoffen uitgebreid getest zijn en veilig zijn bevonden voor de gezondheid. Veilig? Dat roept bij mij meteen vragen op. Wat betekent dit? Dat we er niet acuut aan zullen sterven als we iets eten met een E-nummer erin, of dat we op de lange termijn zonder schade overvloedig producten met additieven kunnen gebruiken?

Levensgevaarlijk

Tegelijkertijd zijn er genoeg berichten te lezen die ons waarschuwen voor die chemische stoffen die onze gezondheid alleen maar zullen schaden en dat we alle producten waar ook maar 1 toevoeging in zit moeten vermijden. Er circuleren lijsten waarop staat hoe gevaarlijk de verschillende stoffen zijn en waarom ze gevaarlijk zijn.

De waarheid

Die ligt in het midden, voeding waar additieven aan toegevoegd zijn hoeven niet allemaal koste wat het kost vermeden te worden. Maar het is wel slim om kritisch te blijven kijken en je altijd af te blijven vragen wat er in de voeding zit die je gebruikt. Als je veel voeding gebruikt die veel bewerkingen heeft ondergaan, en dus ook veel toevoegingen bevat, krijg je veel stoffen binnen die in laboratoria veilig zijn bevonden, maar tegelijkertijd ook niets toevoegen aan je gezondheid.

Good Food

Een gezonde voeding, die bestaat uit producten die matig bewerkt of onbewerkt zijn, levert vanzelf al wat minder additieven. Hoe meer je zelf je voeding bereidt in plaats van kant- en klare producten, of pakjes of zakjes, hoe minder additieven je binnenkrijgt en hoe voedzamer je voeding is. Leuke bijkomstigheid en misschien nog wel het allerbelangrijkst, die zelfgemaakte producten zijn vaak veel smaakvoller dan prefab.

En daarom hier een leuk recept voor kipkerrie-salade.

This entry was posted in Bewust eten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.