logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

De nieuwe Schijf van Vijf

schijf van vijfGisteren presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Altijd spannend in voedingsland, waar iedereen altijd wel iets vindt. Ik vind er natuurlijk ook iets van en dat deel ik graag met jullie.

De looks

Het eerste wat je ziet natuurlijk is de afbeelding. Lekker abstract, en ik heb vergelijkbare plaatjes van voedsel in mijn huisstijl. Dus ja, ik vind hem er wel leuk uitzien.

Positief

Wat me goed bevalt aan de nieuwe Schijf van vijf is de prominentere plaats van groente en fruit. Een lekker groot groen vak. Ik adviseer al langer meer groente en fruit dan in de vorige Schijf werd aangeraden, dus ik kan me hier goed in vinden. Over de hoeveelheid kunnen we discussiëren, 200 gram fruit en 250 gram groente, het is nog steeds wat karig.

Ander pluspunt vind ik het advies om structureel peulvruchten te eten, ook iets wat ik al langer adviseer. Datzelfde geldt voor de dagelijkse dosis noten. Wat ik ook erg leuk vind is dat de schijf wat meer is afgestemd op geslacht en leeftijd, en dat je verschillende voorbeeldmenu’s kunt bekijken.

Beetje jammer

De hoeveelheid koolhydraatrijk voedsel (brood, rijst, pasta, aardappelen e.d.)  in deze nieuwe schijf vind ik erg ruim. De Gezondheidsraad heeft in de Richtlijnen Goede Voeding aangegeven om minstens 90 gram koolhydraatrijk volkoren voedsel te gebruiken. Negentig gram is vergelijkbaar met 3 sneetjes volkorenbrood of 1 snee volkoren brood en een kleine portie zilvervliesrijst. Er staat duidelijk minstens, dus die 90 gram kun je ook aanvullen door 3 sneetjes brood te eten en een kleine portie koolhydraatrijk voedsel bij de warme maaltijd. Vul je bij de website van het Voedingscentrum in dat je een man van 40 bent adviseert het Voedingscentrum 6-8 sneetjes volkoren brood in (wow, zo veel brood raad ik al jaren niet meer aan) plús 200 à 250 gram rijst, pasta of aardappelen. Erg veel als je het mij vraagt. Dat is 410 – 530 gram koolhydraatrijk voedsel, tegenover 450 gram groente en fruit. Meer dan 4 of 5 keer zoveel als het minimum. Voor vrouwen liggen de hoeveelheden iets lager, 4 à 5 sneetjes brood en 200 à 250 gram aardappelen, rijst, pasta.

Ook jammer vind ik het advies om bewerkte vetten en magere of halfvolle zuivel te gebruiken. In de Richtlijnen Goede Voeding wordt aangeraden om zachte vetten te gebruiken (grasboter is zachte boter) en wordt geen onderscheid meer gemaakt in volle of magere zuivel. Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat die volle zuivelproducten het afvallen ondersteunen en helpen gewichtstoename te voorkomen én dat het je cholesterol minder beïnvloedt dan altijd werd gedacht.

Eh, wat?

Er is ook ruimte voor een extraatje in de schijf. Niks mis mee, gewoon eens een keer een koekje of een chocolaatje.

En dan zie je dit plaatje.

Dag--en-weekkeuzes

Per dag 3 à 5 keer iets kleins. Drie tot vijf keer per dag!?!? Staat het er echt?!?!

Ik kan er niets meer van maken, dat is gewoon te veel. Een keertje iets lekkers, absoluut, maar 3 à 5 keer per dag iets kleins is veel. Je moet ook al 4 à 8 boterhammen eten immers. Op het plaatje staat o.a. een ijsje. Is dat klein? En alsof het niet op kan is er ook nog ruimte voor 3 keer per week iets groots. Hoe verenigt zich dat met meer groente eten?

Good Food

De nieuwe Schijf van Vijf sluit beter aan bij de adviezen die je bij Good Food Advice krijgt dan de vorige. (Mijn adviezen zijn overigens altijd individueel, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en komen dus niet persé overeen met algemene adviezen.) Maar deze nieuwe adviezen vind ik nog lang niet Good Food genoeg. De Puur Gezond piramide komt al veel meer in de richting, en deze blijft dan ook meer mijn basis dan de Schijf. Afhankelijk van jouw situatie en je doelen adviseer ook vaak een koolhydraatbeperkt patroon, volgens de Grip op Koolhydraten methode. Low carb, gezond, leuk en lekker.

De Puur Gezond Piramide

puur gezond piramideGroot verschil tussen de Schijf van Vijf en de piramide gaat over hoeveelheden. Je ziet dat de laag groente en fruit de basis is, de hoeveelheid groente en fruit is groter dan de hoeveelheid koolhydraatrijk voedsel. Op de Puur Gezond website kun je lezen dat de laag groente en fruit zo’n 300 à 400 gram groente en 3 stuks fruit inhoudt (600 à 700 gram versus de 450 gram van het Voedingscentrum). De laag erboven gaat over die peulvruchten en noten, maar ook over het koolhydraatrijke voedsel, brood, aardappelen, rijst en pasta. Het advies is om daarvan 250-350 gram per dag te eten. Groot verschil met de Schijf van Vijf, en veel meer in lijn met mijn visie. In het puntje van de piramide staan de extra’tjes. Hier zie je al heel duidelijk dat die ruimte voor een ongezond snackje of drankje er is, maar die ruimte is wel flink wat kleiner dan meerdere malen per dag iets kleins plus 3 keer per week iets groots. Dit puntje kun je op verschillende manieren invullen, een paar keer per week iets kleins of een keer per week iets groters.

Conclusie

Leuk geprobeerd, maar toch jammer…

 

This entry was posted in Gezond eten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.