logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Dat kan ik zelf wel

pillenTegenwoordig staat het internet zo vol met informatie over voeding dat je bijna gaat denken dat je de diëtist niet meer nodig hebt. Zeker niet als je wat gewicht kwijt wil. Je leest een artikel hier en een blog daar, je zoekt op die site nog wat informatie erbij en dan heb je een mooi plan bedacht voor jezelf, en klaar! Afvallen maar! Na een half jaar ben je lekker afgevallen en klaar.

Of toch niet?

De afgelopen periode heb ik veel mensen gezien die zelf hun dieet bij elkaar gesprokkeld hebben om af te vallen. Ofwel uit een paar dieetboeken een eigen dieet geknutseld, ofwel van internet gehaald, ofwel ” gewoon”  een programma met shakes gevolgd. Nu vraag je je wellicht af waarom ik die mensen heb gezien, ze hebben toch hun eigen programma bedacht en ze vielen toch af? Wat doen ze dan alsnog bij de diëtist?

HONGER

De meeste mensen uit de bovengenoemde categorie zie ik omdat ze zo’n ontzettende honger hebben. Daarom ook de kop in hoofdletters. Een letterlijk onstilbare honger. Geen trek, geen zin in iets, nee gillende schreeuwende honger. Geen honger die makkelijk te stillen is. Pas na 4 (!) biefstukken had mijn vegetarische (!) cliënt even een beetje rust in zijn maag. Maar niet voor lang… De volgende dag toog hij weer naar de slager, zijn maag zei hem dat er gewoon weer vlees in moest. Op weg naar huis haalde hij nog een pond noten. Een uur later was alles op. Letterlijk uitgehongerd was hij, na een aantal maanden heel streng op dieet. Hij was fantastisch afgevallen, maar nu met zo veel honger wist hij niet hoe nu verder. Daarvoor kwam hij bij mij, hoe blijf ik op gewicht met zoveel honger. Een andere cliënt loste haar hongerprobleem ook zelf op. Niet met biefstukken en noten, maar met chocola en chips. Die meldde zich bij mij toen ze zwaarder was geworden dan voordat ze op haar strenge dieet was gegaan.

Ontregelde darmen

Van een zelfverzonnen dieet kunnen ook je darmen van slag raken. Op zich niet gek, als je ineens heel veel minder gaat eten dan eerst. Maar dat ze zo erg van slag kunnen raken dat je uiteindelijk in het ziekenhuis belandt had ik ook niet verwacht. Toch zag ik recent iemand die voor zichzelf zo’n gek dieet had bedacht dat haar darmen er compleet uit balans van waren geraakt. De term verstopping dekte de lading niet. Ik zal er niet verder over uitwijden, maar er was dus een ziekenhuisopname nodig om het ergste probleem op te lossen. Het is nu een paar jaar later, maar verstopping is nog steeds een frequent terugkerend probleem voor deze mevrouw. Haar vraag voor dieetbehandeling: ik wil afvallen en goed poepen.

Wat te doen?

Blijf nuchter. Als je wil afvallen puzzel dan een volwaardig dieet bij elkaar of koop een goed boek. Heb je twijfels, consulteer dan een deskundige. De diëtist of gewichtsconsulent kan je helpen. Dit kan een eenmalig consult zijn om te laten beoordelen of je zelfverzonnen plan gezond en volwaardig is. Dit kan ook begeleiding worden, van iemand die je gedurende het afvallen steunt en na het afvallen helpt met op gewicht blijven.

This entry was posted in Behandeling, Dieet, Overgewicht, zelfzorg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.