logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Corona en overgewicht

In het afgelopen weekend zagen we veel nieuwsberichten over IC patiënten met corona, 80% van hen heeft overgewicht. Nu heeft 50% van de Nederlanders overgewicht, jij misschien ook wel, en misschien schrok je wel van dit bericht, want wat betekent dit dan voor jou? Misschien vraag je je af of je nu iets moet doen om heel snel af te vallen, hoe minder overgewicht hoe beter?

Het antwoord op die vraag is nee. Nee, je moet nu niet als een gek gaan diëten en sporten om in rap tempo kilo’s te verliezen. Vaak als je iets heel drastisch doet lever je juist in qua gezondheid, en dat is het laatste wat je nu nodig hebt. Wat je nu nodig hebt is zo gezond mogelijk blijven, en misschien zijn er nog mogelijkheden om juist wat gezonder te worden. Wat kun je wel doen?

Bewegen

Zitten is het nieuwe roken, is inmiddels alweer een oude uitspraak, maar hij is nog van toepassing. En nu we allemaal thuis zitten is het heel makkelijk om lekker veel te zitten, en is in beweging komen misschien best moeilijk. Als je nu helemaal niet beweegt, begin dan klein. Sta gewoon elk half uur even op, til om de beurt elk been op en zwaai met je armen. Loop eens rondje door je huis. Heb je verdiepingen, loop een keertje extra de trap op en af. Als je met iemand belt, blijf dan niet zitten, maar loop rondjes om een meubelstuk heen. Ga een blokje om, en als je denkt dat een wandeling groot klinkt, houd het ook klein. Stap naar buiten, loop 5 minuten en draai je om. Bouw het rustig steeds meer uit, op jouw eigen tempo. Het interessante is dat je zult merken dat het je goed doet, en dat maakt het weer makkelijker om er weer mee verder te gaan. Daarnaast is er op het internet veel mogelijk. Veel sportscholen hebben nu workouts op youtube gezet, en er waren er al een hoop. Zoek iets uit wat bij jou past. Is 3 kwartier zweten thuis te groot, zoek iets kleiners. Er bestaat een leuke app genaamd Seven Minutes. 14 oefeningen a 30 seconden. Binnen tien minuten ben je klaar. En als je hier eenmaal aan gewend bent wil je misschien wel 2 rondes doen, of 3. Of je gaat op zoek naar iets groters. Zoek iets wat bij jou past, misschien vind je zumba wel leuk, of een andere dans-workout. Misschien vind je elke workout niks, maar is er wel toffe muziek waarop je eens een tijdje bij uit je dak kunt gaan. Er is geen foute manier om meer te bewegen, alles telt en alles is goed. Alle kleine beetjes helpen!!

Groente en fruit

Deze twee blijven een hele belangrijke pijler onder dat gezonde voedingspatroon. Misschien lukt het je nu niet zo goed om elke dag groente te eten bij je avondeten, misschien is het ook wat lastiger nu om een stukje fruit klaar te maken. In dit soort rare, spannende en moeilijke tijden is het niet evident om iets wat je sowieso misschien niet natuurlijk af gaat wel op te pakken. Blijf ook hier klein denken, en denk makkelijk. Snoeptomaatjes en druiven bijvoorbeeld, dat is niet zo veel werk. Als je deze wast en ergens voor het grijpen zet wordt het ineens al een stuk makkelijker om ervan te eten. En ook hier merk je dan misschien wel hoe fijn / lekker het is wat het weer makkelijker maakt om weer een stapje verder te gaan.

Vind je het niet zo super moeilijk om groente en fruit te eten, maar vind je het wel lastig om er genoeg van te eten zijn er altijd manieren te verzinnen. Neem bijvoorbeeld een hand snoeptomaatjes bij de lunch, of een stuk paprika of komkommer. Een lekkere salade bij de lunch is natuurlijk ook nooit weg, lekker met makreel of geitenkaas, kikkererwten. Een grote pan soep met lekker veel groente erin is ook altijd fijn, je vriest er misschien wat bakjes van in en als je het voor het grijpen hebt staan pak je het weer makkelijker. Fruit kun je eventueel voorgesneden kopen, maar je kunt ook zelf in de ochtend even een kwartiertje nemen om wat fruit voor de hele dag klaar te maken. Datzelfde geldt voor rauwe groentes, maak alvast een bordje klaar om later op de dag wat groentes te snacken.

 

Denk klein! Neem kleine stapjes. Alle kleine stapjes bij elkaar maken weer een grote stap. Als je hulp nodig hebt is die er! Neem gerust contact op voor een corona-afspraak op afstand. Via (video)bellen denk ik graag met je mee om te zien waar jouw ruimte zit, welke stap nu haalbaar is.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.