logolabel

Diëtistenpraktijk/coaching

Bouillon

bouillon-594348-mOp mijn facebookpagina deelde ik vorige week twee berichten over bouillon. Het ene bericht betrof een kraampje in New York waar het hippe bone broth wordt verkocht als een drankje “to go”. Ik vond dat een leuk bericht omdat ik een groot fan ben van goede bouillon. En grappig genoeg stuitte ik een paar dagen later op de Dappermarkt op een kraampje van twee heren die dit ook verkopen. Ben benieuwd of het aan gaat slaan, hun bouillon smaakte in elk geval prima.

Goede bouillon

Ja, je las het al, ik ben fan van goede bouillon. Een goede bouillon is getrokken van een bot, liefst afkomstig van een dier dat gras heeft gegeten. Dat bot gaat in een pan met water en dat pruttelt enkele (hoe meer hoe beter) uren op een laag pitje. Tijdens dat pruttelen wordt het water steeds rijker aan goede voedingsstoffen afkomstig uit dat bot. Vitamines, mineralen, vetten. Uiteindelijk houd je een versterkende, voedzame vloeistof over die je zo zou kunnen drinken, eventueel op smaak gebracht met wat zout en kruiden, maar die je ook als basis voor een lekker soepje kunt gebruiken.

Kracht

Het idee van soep bij ziekte kennen de meeste mensen wel, dat om aan te sterken na ziekte een goede soep je kan helpen. Dat is voor veel mensen een soort grootmoeders wijsheid, maar dat is een wijsheid die ook in deze tijd nog prima op gaat. Soep is warm, dat is al plezierig als je ziek of herstellende bent, en die bouillon is voedzaam en versterkend. Daarbij is het vloeibaar, dat eet altijd wel makkelijk na ziekte.

Wanneer?

Ik adviseer regelmatig soep van zelfgetrokken bouillon. Bijvoorbeeld voor mensen met ondergewicht, die kunnen elke voedingsstof goed gebruiken. Maar ook als je wilt afvallen kan een goede soep heel nuttig zijn, want die bouillon kun je aanvullen met allerlei groente en zo heb je een gezonde en lichte, maar toch verzadigende en voedzame, maaltijd.

Vegetariër

Ja maar, ik ben vegetariër, ik wil dit niet eten, wat nu? Het is ook mogelijk om bouillon te trekken van groente. Deze bouillon is minder versterkend, en levert vooral smaak op aan je soep-basis. Een natuurlijker smaak dan die uit een blokje.

This entry was posted in Gezond eten, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.